Život

23 Dec

Šta vredi galopirati ako se krećemo u pogrešnom pravcu. – Lao Tzu

Možeš li zamisliti sebe kao slikara? Sada ćeš vjerovatno pomisliti da moraš biti “rođen” za to, ali hajde probaj zamisliti, samo probaj. Zatvori svoje oči i zamisli da stojiš ispred jednog velikog platna. E sada zamisli da je to veliko platno tvoj život. Sada dok ga gledaš vidiš jednu veliku površinu bijele boje, jednostavno nema ničega. Pitaš se šta dalje, zbunjen si. E pa znaj, ti, kao slikar i kao kreator možeš izabrati bilo kakvu sliku koja će se naći na tom platnu. Možeš izabrati da tvoj život izgleda baš kao što ti želiš.

Uzmi najveći kist i umoči ga u koju god boju želiš. Hajde, i sada kreni slikati, šaraj po platnu slobodno i srećno koliko god možeš. Samo nanosi preko čitavog platna. Ne mari kako će izgledati! Da li će izlgedati savršeno ili ne, samo uradi šta god ti želiš s njom. Ovo je tvoj trenutak kreativnosti. Radost je najbolji prijatelj tvojih misli. Slikaj s radošću.
Jesi li završio? Vidiš li kreaciju? Ti si bio slikar i naslikao si svoj život, zar nije predivno, tako treba!

Ovo je samo primjer kakav tvoj život može biti. Radostan, obojen, živopisan! Baš onako kako ti to želiš. Mada, ključ je ovaj: moraš vjerovati da je moguće. I moraš vjerovati da imaš izbor za uraditi tako kako ti želiš.

Želiš li bolji posao ili bolju karijeru? Zamisli! Da li želiš porodični život ispunjen s ljubavlju i toplinom? Zamisli! Da li želiš pustolovinu i avanturu? Zamisli! Ili samo želiš mir i harmoniju jer ti je život katastrofa? Pa zamisli!

A onda i uradi to!

Zvuči pomalo jednostavno ha? Naravno da zvuči, svima bi zvučalo. Ali ustvari jednostavno je. Možda ne lako, ali jednostavno.

Ako možeš da zamisliš nešto za sebe, za svoj život, onda se to možda i desi. Morat ćeš da uzmeš svoje boje i da naslikaš. A onda nakon svega toga, morat ćeš da uradiš nešto, morat ćeš da ideš putem svojih snova, korak po korak. Uraditi moraš! Da li će biti kako sam želio? Hmmm, jednostavno, manifestacija tvojih snova zavisi od toga koliko jako želiš i koliko žarko si spreman da radiš na tome, prema tome!

Možda će ti neko reći da sanjariš i da ti je glava među oblacima, možda i dalje od toga te da je sve to nemoguće. Bez obzira ko ti to rekao, ma makar to bio neko od tvojih najbližih, ne slušaj ih! Samo se sjeti, moraš znati, stalno se govorilo o ljudima sa velikim snovima, nemogućim snovima. Eto zamisli onu dvojicu likova što su htjeli da naprave avion i da lete. Šta su oni uradili? Nisu slušali druge i postigli su nevjerovatna dostignuća, samo zato što nisu slušali negativne osobe. Prepreke možeš preći, samo trebaš da se fokusiraš na to što želiš, na svoju sliku, na svoju ideju, na svoj san.

Živi svoj san! Ne može biti toliko velik samo ako žarko želiš da postane stvarnost. Kidaj, idi prema ostvarenju sna, ne brini se o tome šta će drugi reći i nemoj raditi ono što ne želiš!

Postoji jedan citat koji kaže:
“Hands of time are never on our side – Nickelback
To je istina, nemoj trošiti vrijeme na stvari koje ne voliš, vrijeme će proći brzo, a ruke prepune tvojih snova te neće obgrliti. Zato, troši svoje vrijeme na življenju svojih snova i ostvarivanja istih, i vjeruj mi, tada će ti život biti pravo remek djelo, prava slika, pravi san, pravi život!

Nadam se da ti je dan sada pun snova! 🙂

Ratko Šolaja

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: